İsrail askerleri, Suriye’nin güneyinde protestoculara ateş açtı: 1 yaralı
İsrail, Suriye’de Protestoculara Ateş Açtı!
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye’de Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad yönetiminin yıkılması sonrası İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri yakınlarındaki tampon bölgeye de girerek bölgedeki işgalini genişletti. İsrail askerleri, İsrail’in Suriye’nin güneyindeki askeri varlığını protesto etmek isteyen kişilerin üzerine ateş açtı, bir kişi yaralandı.
The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, İsrail ordusu, Suriye’nin güneyinde eylemcilerin üzerine ateş açarak bir kişiyi bacağından yaraladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise askerlerin ‘bir tehdidi’ bertaraf etmek istediği ileri sürüldü.
ORDU, OLAYI DOĞRULADI
Yerel Dera 24 haber sitesine göre, Yermuk Nehri havzasında yaşayanlar, Maariya köyü yakınlarında, daha önce Suriye ordusuna bağlı olan bir bölgede toplanarak İsrail askerlerinin Suriye’de olmasını protesto etti. Haberde, askerlerin eylemcilerin yaklaşmasını engellemek için havaya ateş açtığı, bir kişinin doğrudan vurularak yaralandığı belirtildi.
İsrail Savunma Kuvvetleri de daha sonra bir açıklama yaparak olayı doğruladı. Ordunun açıklamasında, askerlerin eylemcilere geri çekilme çağrısı yaptığı, bu esnada ‘bertaraf edilmesi için eylem gerektiren bir tehdit tespit ettikleri’ ileri sürüldü. İsrail askerlerinin ateş açma prosedürlerine uygun hareket ettiği iddia edilen açıklamada, askerlerin protestoculardan birini ateşli silahla bacağından yaraladığı bilgisi de teyit edildi.
Ordunun açıklamasında, Suriye’de yaşanan olaylara İsrail askerlerinin müdahale etmediği ve ordunun ‘İsrail devleti ve vatandaşlarını korumak için eylemde bulunmayı sürdüreceği’ belirtildi. Times of Israel’in haberinde de Maariya köyünün Suriye’nin Dera ilinin batısında, Golan Tepeleri’nin yakınlarında yer aldığı, Suriye ve İsrail arasında 1974’te varılan anlaşmanın öngördüğü tampon bölgenin ise dışında olduğu aktarıldı. Dün yaşanan olay aynı zamanda köylülerin terk edilmiş bir ordu üssündeki İsrail askerlerinin bölgedeki çiftçilerin tarlalarına erişmesine izin vermediğini açıklamalarının ardından yaşandı.
Ne olmuştu?
Suriye’de 27 Kasım’da şiddetlenen çatışmaların ardından, 8 Aralık’ta Beşar Esad yönetiminin yıkılmasıyla eş zamanlı olarak, İsrail ordusunun ülkeye saldırıları arttı.
Suriye ordusundan kalan askeri altyapı ve imkanları imha etmeye başlayan İsrail, Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişletti. Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, işgali daha ileriye taşıyarak başkent Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu. İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)