Yerli kaynakla enerji faturası 5,5 milyar dolar azaldı




Türkiye’de ve Türkiye tarafında yurt dışında doğal gaz ve petrol üretimi faaliyetleri devam etmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ülkemizin ürettiği enerji kaynaklarının ithalata olan etkisini kamuoyu ile paylaştı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen bütçe sunumunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, petrol üretiminin parasal karşılığının 3,4 milyar doları, yerli doğal gazın ise 2,1 milyar doları bulduğunu belirtti. Bakan Bayraktar, “Toplamda ülkemizin doğal gaz ve petrol faturası 5,5 milyar dolar daha azaldı” şeklinde konuştu.

Türkiye’de doğal gaz üretimi ne durumda?

Sakarya Gaz Sahası’nın faaliyete geçmesiyle birlikte ülkemizde günlük doğal gaz üretimi 8 milyon metreküpe yükselmiştir. Üretim kapasitesinin 2025 yılının ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe ulaşması hedeflenmektedir. Türkiye, yüzer doğal gaz üretim tesisi satın almış olup, 2026 yılında faaliyete geçecek bu tesis ile günlük üretim kapasitesi 20 milyon metreküp’e çıkacaktır.

Bayraktar, “Şu anda Türkiye içinde günlük 8 milyon metreküp gaz üretimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yurt dışındaki, özellikle Azerbaycan’daki faaliyetlerimizle birlikte toplamda 20 milyon metreküpün üzerinde üretim yapıyoruz. Mevcut ihtiyacımızın yüzde 15’ini karşılama kapasitesine sahibiz. Daha fazlasını üretmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bayraktar, Yeniköy ve Ke­merköy Termik santralleri hakkında da şunları belirtti: “Bu şirket yılda 7,9 teravatsaat elektrik üretmektedir. Türkiye’deki toplam elektrik üretiminin yüzde 2,5’ini bu iki santral aracılığıyla sağlamaktayız. Bu enerjiyi doğal gaz kaynaklarından üretme durumunda yaklaşık 6 milyar metreküplük doğal gaz ithal etmemiz gerekmektedir. Bu durum cari açığımızı arttırmakta ve yıllık yaklaşık 700 milyon dolarlık bir maliyet oluşturmaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir