İsrail’den ‘güvenli bölge’ açıklaması, Abbas’tan Gazze için 3 şart

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik havadan ve karadan yürüttüğü saldırılar 7 Ekim’den bu yana devam ederken, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, çatışmaların gidişatına ilişkin açıklamasında ‘İsrail’in Hamas ile savaşının aylar süreceğini’ söyledi.

Reuters’ın aktardığına göre, dün akşam basın mensuplarına açıklama yapan Halevi, “Sihirli çözümler yok, bir terör örgütünü bertaraf etmek için kısa yollar yok, sadece kararlı ve sürekli mücadele var. Haftalar ya da aylar da sürse Hamas’ın liderlerine de ulaşacağız” dedi.

BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ: GAZZE’YE PARALEL BİR GÜVENLİ BÖLGE KURULMALI

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman da dün çevrimiçi olarak düzenlediği basın toplantısında, ‘Gazze’nin silahsızlandırılması ve İsrail’in güneyinde Gazze’ye paralel geçici bir güvenli bölge kurulması gerektiğini’ gerektiğini savundu.

AA’nın aktardığına göre, Filistin Yönetimi’nden Gazze’yi silahsızlandırmasını beklemenin hayalperestlik olacağını söyleyen Gendelman, ‘Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’da İsrail’e karşı terörizmi desteklediğini ve Filistinli çocukları İsrail’i yok etme ideolojisiyle yetiştirdiklerini’ iddia etti. Gendelman, Gazze’de İsrail saldırıları sonrası döneme ilişkin, ‘öngörülebilir gelecekte İsrail’in Gazze Şeridi’nde güvenlik sorumluluğunu elinde tutacağını, Filistin toplumunun teröristleri değil terörle mücadeleyi desteklemesini istediklerini, bunun için de cesur ve ahlaklı bir Filistin liderliğinin oluşması gerektiğini’ söyledi.

ABBAS: TEK BİR FİLİSTİN DEVLETİ OLARAK SORUMLULUK ÜSTLENEBİLİRİZ

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise Mısır “On” kanalına verdiği röportajda Gazze’de sorumluluğu üstlenmeleri için saldırıların tamamen durması, insani yardımların ulaştırılması ve Filistinlilerin tehcir edilmesinin engellenmesi gerektiğini belirtti.

Gazze’de saldırıların tamamen durmasını ve insani yardımların ulaştırılmasını istediklerini ifade eden Abbas, Filistinlilerin ana vatanları dışına göç ettirilmesine mani olunmasını istedi. Abbas, İsrail’in Gazze’den çıkması durumunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını belirterek, Filistin yönetiminin Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’teki sorumluluklarını tek bir Filistin devleti olarak üstlenmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Gazze’de zaten var olduklarını, geri dönmek gibi bir şeyin olmadığını, orada kendilerine bağlı kurumlarının, personellerin ve gençlerin olduğunu ifade eden Abbas, Gazze halkına ve kurumlara aylık 140 milyon dolar ödeme yapıldığını, bakanların 5’inin Gazze’den olduğunu, bunların 3’ünün orada ikamet ettiğini söyledi. Abbas, “Her an uluslararası bir konferans düzenlenebilir. Biz durumu uluslararası meşruiyetin hayata geçirilmesi ve Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’ü kapsayan bir Filistin devleti temelinde incelemeye hazırız” dedi.

İsrail’in Gazze’de Filistin yönetimini istemediğine dikkat çeken Mahmud Abbas, “İsrail, burada kalmak ve Filistin topraklarından parçalar koparmak istiyor. Ancak dünya bunu kabul etmiyor. Teorik olarak ABD de buna karşı” ifadelerini kullandı.

‘BUGÜN GAZZE’DE OLANLAR NAKBA’DAN DAHA FECİ’

Mahmud Abbas, Ürdün ve Mısır’la ateşkes çabaları kapsamında temasların sürdüğünü, yakın bir zamanda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar gibi ülkelerin de katılacağı bir toplantı yapılarak ateşkes konusunun ve savaş sonrası yol haritasının görüşüleceğini kaydetti. “İsrail 1948’te yaptığı gibi Filistinlileri Batı Şeria ve Gazze’den göç ettirmek istiyor. İsrail, Netanyahu ve mevcut hükümet, Filistinlilerden ve Filistin yönetiminden kurtulmayı planlıyor” ifadesini kullanan Mahmud Abbas, şöyle devam etti:

“İsrail’i destekleyen ABD’dir. Tek bir işaretle isterse savaşı durdurur. ABD’liler, İsrail’in kendilerini dinlemediğini söylüyor. Biz onlara inanmıyoruz. Gazze’de olanlar dünyanın hiçbir yerinde olmadı. Yaşananlar, 1948’deki Nakba’dan daha feci. Gazze’de yeni bir hayata yeniden başlanması için on milyarlarca dolara ihtiyaç var.”

Abbas, umutların tükenmediğini ve Gazze’nin olduğundan daha güzel bir şekilde ayağa kalkacağını söyleyerek, “Dünya artık bizim yaşamayı ve bağımsızlığı hak eden bir halk olduğumuzu ve işgal altında kalmamız için hiçbir gerekçe olmadığını anlaması gerekir” dedi.

FRANSA: İSRAİL’İN AÇIKLAMASINDAN ENDİŞELİYİZ

Fransa Dışişleri Bakanlığı da İsrail makamlarının Gazze’deki çatışmaların yoğunlaşacağı ve uzayacağı yönündeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinde bu açıklamalardan endişe duyduklarını bildirdi. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Paris yönetiminin, İsrail makamlarının ‘Gazze’deki çatışmaların yoğunlaşacağı ve uzayacağı’ yönündeki açıklamasından ciddi endişe duyduğu ifade edildi.

Açıklamada, bölgede son günlerdeki sistematik bombardımanlarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği anımsatılırken, “Fransa, ateşkese götürecek bir (insani) aranın derhal sağlanması çağrısını güçlü bir şekilde yineliyor” ifadesine yer verildi.

Dünya genelinde her zaman ve her yerde sivillerin korunması için geçerli olan uluslararası insancıl hukuk ilkelerine atıf yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’deki sivil halkı korumak için somut önlemler alması gerektiğine işaret edildi. Açıklamada, Fransa’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde 22 Aralık’ta (BMGK) 2720 sayılı kararın kabul edilmesinden memnuniyet duyduğu kaydedilirken, bu kararın Gazze’deki sivil halka daha fazla insani yardımın acilen ulaştırılması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.

‘KEREM ŞALOM SINIR KAPISINDA TOPYEKÛN HİZMET VERİLMELİ’

Fransa’nın bu bağlamda İsrail’i Gazze Şeridi’ne insani yardımın erişimini kolaylaştırmaya ve bu yardımın erişimi için gerekli tedbirleri almaya çağırdığı ifade edilen açıklamada, Gazze’ye tüm erişim yollarının kullanımının kolaylaştırılması gerektiği belirtildi. Açıklamada, Kerem Şalom sınır kapısında, acil olarak ve topyekûn hizmet verilmesi istendi.

Yaklaşık 2 aydır Gazze’ye çok az ve yetersiz seviyede insani yardımın girmesiyle bölgedeki sağlık ve insani durumun kötü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, buradaki sivil halkın yetersiz beslendiği hatta açlık çektiği değerlendirmesine yer verildi. Açıklamada, bölgedeki yaralıların ve hastaların tedavi olamadığı da kaydedildi.

BM GENEL SEKRETERİ, SIGRID KAAG’I KOORDİNATÖR OLARAK ATADI

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamaya göre de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’ye insani yardımları düzenlemek, kolaylaştırmak ve denetlemek için Hollanda’nın eski dışişleri bakanı Sigrid Kaag’ı koordinatör olarak atadı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) cuma günü kabul edilen 2720 sayılı kararda, Gazze’ye insani yardımların ulaşımını hızlandırmak için Kıdemli İnsani ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü atanması talebine ilişkin yazılı açıklama yapan BM Sözcülük Ofisi, Guterres’in Kaag’ı ‘Gazze’ye insani yardımları düzenlemek, kolaylaştırmak ve denetlemek’ amacıyla atadığı, Kaag’ın aynı zamanda çatışmaya dahil olmayan ülkelerin yardımlarını koordine etmek için bir mekanizma da oluşturacağı bildirildi.

Kaag’ın diplomasi, siyasi ve insani yardım konularındaki deneyimine vurgu yapılan açıklamada, çalışmalarına BM Proje Hizmetleri Ofisi’nin (UNOPS) destek vereceği ifade edildi. Açıklamada, Kaag’ın daha önce dışişleri bakanlığı dahil Hollanda hükümetinde üst düzey görevler üstlendiği, BM sisteminde de kıdemli görevler yürüttüğü belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir